Ana Sayfa / Kategoriler/ Çocuk Ergen Danışmanlığı

Hakkı Uzun

Hakkı Uzun

Psikolojik Danışman Hakkı UZUN

2013 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalından mezun oldu. Ardından 10 sene boyunca özel ve devlet okullarında “Psikolojik Danışman” ve “Rehberlik Koordinatörü” görevlerinde bulundu. Devlet okullarında çalıştığı süreç içerisinde Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele projesinde formatörlük eğitimleri aldı.
 
2014 yılında Marmara Üniversitesi Aile ve Evlilik Danışmanlığı programında (380 saat) teorik ve uygulamalı eğitimini süpervizyon desteği alarak bitirdi. Ardından 2015 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesinde Klinik Psikoloji yüksek lisansına başladı. Yüksek lisans çalışmaları özel sebeplerden dolayı bitirme tezi yazma aşamasında donduruldu. “Bilişsel Davranışçı Terapi” ve “Şema Terapi” uygulayıcı eğitimlerini tamamlayarak 5 yıldır yüz yüze ve online terapi sağlamaktadır. Eğitim alanında ergenler üzerine yapılan bir çok çalışmaya katılımcı ve uygulayıcı olarak katıldı.
 
Pandemi sürecinin yaşanmasıyla beraber ülkemizde geçilen online eğitimde yaşanılan aksaklıklar kaynaklı mağdur olan öğrencilere psikolojik destek sağlamak amacıyla FREUD BEY youtube kanalı oluşturularak psikolojik desteğe ihtiyaç duyan yüzlerce öğrenciye ücretsiz birebir psikolojik danışmanlık hizmeti sağladı.
Büyüme sürecinde duygusal, zihinsel ya da davranışsal sorunlar yaşayan çocuk ve ergenlerle yüz yüze yürütülen danışmanlık hizmetidir. Bu hizmette söz konusu sorunların altında yatan psikolojik rahatsızlıklara odaklanılır. Süreçte, ebeveynlerle de işbirliği yapılır ve düzenli görüşmeler yoluyla ebeveynlerin bilinçlenmelerine yardımcı olunur.
 
Çocukta ya da ergende ortaya çıkmış problemler, çocuğun/ergenin yardım çağrısı olarak düşünülür. Çocuğun ya da ergenin yaşadığı problem “bir sıkıntım var, bunu kendi başıma çözemiyorum, desteğinize ihtiyacım var, yolunda gitmeyen bir şeyler var, bana yardım edin” çağrısıdır.
 
Çocukla/ergenle bire bir yürütülen danışmanlık hizmetlerinde; probleme yönelik çalışıldığı gibi, çocuğun/ergenin sosyal ve duygusal açıdan güçlenebilmesi, gelişimsel becerilerini arttırabilmesi, yaşına ve gelişim özelliklerine uygun olarak yaşadığı sorunların üstesinden gelebilmesi ve ailesiyle ve arkadaşlarıyla sağlıklı ve besleyici ilişkiler kurabilmesi amaçlanılır.

Çocukluk ve ergenlik dönemi; bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimin hızla devam ettiği dönemlerdir. Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan sorunlara hemen müdahale edilmesi çocuğun/ergenin gelişim sürecinde tıkanıklıklar oluşmasını engelleyebileceği gibi gelişimin arzulanan çerçevede sürekliliğini sağlar.
 
Bir sorun uzun süre çözülemediğinde çocuğun/ergenin tüm gelişim alanları bu sorundan olumsuz bir şekilde etkilenir ve diğer gelişim alanlarında da farklı sorunlar oluşur. Sorunlar büyümeden yapılabilecek erken müdahale hem çözüm sürecinin kısalmasında hem de başka sorunların oluşumunun önlenmesinde belirleyici rol oynar.
 
Çocuğa/ergene yönelik danışmanlık hizmetlerinin en önemli yararlarından biri de, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek ve kişiliğin oluşumunu olumsuz etkileyebilecek problemlerin; zamanında ve büyümeden çözülebilmesine ve krizlerle baş ederek atlatılabilmesine imkân sağlamasıdır. Çocukla/ergenle bire bir çalışılarak ve gözlem yoluyla ihtiyaç duyulan bilgiler edinilir. Sorunun kaynağı belirlendikten sonra çocuğun ya da ergenin sorununun çözümüne yönelik psikoterapi yöntemleri belirlenir. Problemin niteliğine ve ihtiyaca yönelik olarak çocukla/ergenle bire bir danışmanlık hizmeti sürdürülür. Ailede ve okulda düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunda aileyle ve okulla gerekli işbirliği yapılır. Çocuklarla ve ergenlerle çalışırken; oyun terapisi, psikodrama,, çözüm odaklı terapi, ebeveyn danışmanlığı, aile terapisi vb. birçok terapi yönteminden yararlanılmaktadır.