Ana Sayfa / Kategoriler/ Öğrenci Koçluğu

Hakkı Uzun

Hakkı Uzun

Psikolojik Danışman Hakkı UZUN

2013 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalından mezun oldu. Ardından 10 sene boyunca özel ve devlet okullarında “Psikolojik Danışman” ve “Rehberlik Koordinatörü” görevlerinde bulundu. Devlet okullarında çalıştığı süreç içerisinde Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele projesinde formatörlük eğitimleri aldı.
 
2014 yılında Marmara Üniversitesi Aile ve Evlilik Danışmanlığı programında (380 saat) teorik ve uygulamalı eğitimini süpervizyon desteği alarak bitirdi. Ardından 2015 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesinde Klinik Psikoloji yüksek lisansına başladı. Yüksek lisans çalışmaları özel sebeplerden dolayı bitirme tezi yazma aşamasında donduruldu. “Bilişsel Davranışçı Terapi” ve “Şema Terapi” uygulayıcı eğitimlerini tamamlayarak 5 yıldır yüz yüze ve online terapi sağlamaktadır. Eğitim alanında ergenler üzerine yapılan bir çok çalışmaya katılımcı ve uygulayıcı olarak katıldı.
 
Pandemi sürecinin yaşanmasıyla beraber ülkemizde geçilen online eğitimde yaşanılan aksaklıklar kaynaklı mağdur olan öğrencilere psikolojik destek sağlamak amacıyla FREUD BEY youtube kanalı oluşturularak psikolojik desteğe ihtiyaç duyan yüzlerce öğrenciye ücretsiz birebir psikolojik danışmanlık hizmeti sağladı.
Uzayabilen ergenliği göz önüne alarak ,öğrenci koçluğu genel olarak 12-19 yaş arasına ve öğrencilere uygulanır.Aynı yetişkin koçluğundaki gibi öğrenci koçluğu, bireyin ‘ben kimim’ sorusuyla başbaşa kaldığı ,benlik algısına odaklandığı bir süredir. Bu sürede ,değerlerini, mizaç özelliklerini, yeteneklerini, farketmesiyle, erken koçluk alanların hem benlik hem de ideal benlik algısını tanımaları anlamında öğrenci koçluğunun faydası görülmektedir.
 
Ergenlikte beyin çok hızlı gelişir ,anlama kapasitesi yüksektir,ergenliğe bir hastalık olarak değil ,işlenebilir bir hammadde olarak bakmak gerekir.Öğrenci bu dönemlerde zaman yönetimi, sınav kaygısı, akran zorbalığı ,özgüven eksikliği,odaklanamama ve benlik algısı gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışıyor olabilir. Ebeveynden çok arkadaşların tavsiyelerine değer verilen bir zaman dilimi olabilir.
 
Özel hayatın karmaşık görünmesi, problemlerin başa çıkılamaz algısı ,okul arkadaş ve verimli çalışma konularında sıkıntıya sebep olabilir. Değerlerin şekillendiği bu yaş aralığında, değerlere uygun şekilde yaşanıldığında mutlu olunur. Her konuyu biliyor olmanın her türlü sorunu çözebileceğine dair yanlış inançlar geliştirebiliriz. Oysa esas sorun sorun çözme becerisini edinememiş olmaktır. Yetişkinler gençlerin her sorununu çözemez, çünkü aynı gündemlere hayat daima maruz bırakacaktır. Önemli olan öğrencilerin, kendi potansiyellerini keşfetme ve erken dönemde sorun çözme becerilerini geliştirebilmeleridir.Ancak bu şekilde, kanıksanmış olumsuzluklar, atalet, erteleme,öğrenilmiş çaresizlik ve kendi dışındaki sistemi suçlama yerine çözüm bulma ve özgüven yapılandırılmış olur.
Öğrenci koçluğunda ,aynı yetişkin koçluğundaki gibi ,danışanın kendi sorunlarını çözebilir, denge ve uyuma ulaşabilir , zorluklarla beraber yürüyebilir ve kendi potansiyelini artırmaya yönelik bireyler olabilmeleri için yol arkadaşlığı yapılır.