Ana Sayfa / Kategoriler/ Sınav Kaygısı

Hakkı Uzun

Hakkı Uzun

Psikolojik Danışman Hakkı UZUN

2013 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalından mezun oldu. Ardından 10 sene boyunca özel ve devlet okullarında “Psikolojik Danışman” ve “Rehberlik Koordinatörü” görevlerinde bulundu. Devlet okullarında çalıştığı süreç içerisinde Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele projesinde formatörlük eğitimleri aldı.
 
2014 yılında Marmara Üniversitesi Aile ve Evlilik Danışmanlığı programında (380 saat) teorik ve uygulamalı eğitimini süpervizyon desteği alarak bitirdi. Ardından 2015 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesinde Klinik Psikoloji yüksek lisansına başladı. Yüksek lisans çalışmaları özel sebeplerden dolayı bitirme tezi yazma aşamasında donduruldu. “Bilişsel Davranışçı Terapi” ve “Şema Terapi” uygulayıcı eğitimlerini tamamlayarak 5 yıldır yüz yüze ve online terapi sağlamaktadır. Eğitim alanında ergenler üzerine yapılan bir çok çalışmaya katılımcı ve uygulayıcı olarak katıldı.
 
Pandemi sürecinin yaşanmasıyla beraber ülkemizde geçilen online eğitimde yaşanılan aksaklıklar kaynaklı mağdur olan öğrencilere psikolojik destek sağlamak amacıyla FREUD BEY youtube kanalı oluşturularak psikolojik desteğe ihtiyaç duyan yüzlerce öğrenciye ücretsiz birebir psikolojik danışmanlık hizmeti sağladı.
Her ne kadar pek çok ebeveyn artık çocuklarının “yarış atı gibi sınavlara hazırlanmasından” ya da“çocuklarının geleceğinin bir sınava bağlı olmasından” şikayet etse de “ortak sınavlar” tüm öğrencilerin yaşamının çok önemli bir parçası oldu. Dolayısıyla hem öğretmenlerin hem velilerin sınavlara verdikleri önem arttıkça, öğrencilerde görülen sınav kaygısı da arttı.
 
Elbette her öğrenci bazen, özellikle bazı öğretmenlerin ya da derslerin sınavlarında belirli bir oranda kaygı yaşayabilir. Hatta belirli bir oranda kaygı, öğrencinin dikkat ve ders çalışma motivasyonunu artırdığı için faydalıdır. Ancak bazı öğrenciler;
- Performanslarını olumsuz etkileyecek düzeyde,
- Çok sık ve
- Çok şiddetli sınav kaygısı yaşarlar.
Öğrencilerin sınavı nasıl algıladıkları, beklentileri ve düşünme biçimleri; sınav kaygısının şiddetini ve nasıl yaşandığını etkiler. Örneğin, bazı öğrencilerin sınav kaygısının altında; “ben diğerleri gibi değilim, okula gitmek istemiyorum, bu konular bana göre değil, zaten istemiyorum, yapamayacağım” gibi düşünceler yatarken, bazı öğrencilerin kaygılarının altında “ ya hata yaparsam”, “bilmediğim bir konudan soru çıkarsa” gibi düşünceler yatar. Bazılarının kaygılarının altında “sınavdan iyi not alamazsam annemle/öğretmenimle bozuşacağız” “başaramazsam sevdiklerimi hayal kırıklığına uğratmış olacağım” gibi duygusal nedenler varken, bazı öğrencilerin kaygılarının altında ise “bu sınav hayattaki başarımı etkileyecek“, “sınavda başarılı olursam kendimi kanıtlamış olacağım” “ancak başarılı olursam kendimi göstermiş olacağım” gibi “hedefe aşırı odaklanma” sorunları vardır. Dolayısıyla sınav kaygısı sorununun aşılmasındaki en önemli nokta; kaygının altında yatan asıl nedenin tespit edilmesidir. Çünkü etkili ve kalıcı bir çözüm, ancak “neden üzerinden” şekillenir.